Akupunktur enligt kinesisk medicin

Akupunktur enligt kinesisk medicin

Det är en flera tusen år gammal metod där man med hjälp av tunna nålar som man sätter på speciella punkter, hjälper och stöder kroppens olika system till att fungera optimalt. Man kan behandla både akuta, mer långvariga samt kroniska tillstånd.

Behandlingar för olika besvär
Eftersom att akupunkturen påverkar hela din kropp hjälper den till med att:
- stärka ditt immunförsvar
- bli bra från olika sorters värk som huvudvärk, ledvärk och mensvärk
- lugna och läka kroppen vid stress
- lugna och läka kroppen vid utbrändhet/trötthet
- yrsel och illamående p.g.a. okänd anledning
- pms och andra gynekologiska besvär
- magbesvär
- ödem
- inflammatoriska tillstånd i muskler
- klåda
- restless legs och krypningar i benen
- allergi
- acne och mycket mer.

Genom att balansera den Qi (=livsenergi) som cirkulerar i kroppen så förhindrar man att sjukdom uppstår.
Har man redan fått ett symptom hjälper man kroppen att återställa sig själv, genom att balansera Qi, så att man kan bli fri från sina besvär eller få lindring. Det tar olika lång tid beroende på besvärens art.

Varför hjälper akupunktur enligt kinesisk medicin?

Orsak till att sjukdom utvecklas, enligt Kinesisk medicin, är brist på Qi (=livsenergi) på olika sätt

Kinesisk medicin handlar om att bevara och skydda Qi så att sjukdom inte utvecklas. Qi förklaras enklast med energi och denna energi cirkulerar runt i kroppen i de olika meridianerna, energivägarna.

Det kan, förenklat sagt, bli stopp i dessa energibanor pga. av olika orsaker. Om man gör en liknelse kan man säga att energibanorna i kroppen påminner om vattendrag. Om det blir stopp i ett vattendrag så blir det översvämning på ena sidan och torrt på den andra sidan.
När man tar bort blockeringen i vattendraget så kan vattnet flöda fritt igen, precis som energin i kroppen. Med akupunkturens hjälp ser man till att energin åter kan flöda fritt och på det viset hjälper man kroppen att återställa sig själv.

I västerländsk medicin pratar man om cirkulation av blod och lymfa och så har vi nervsystemet. Dessa system kan vi se och därför kanske lättare förstå.

I kinesisk medicin pratar man även om energisystemet där Qi (=livsenergi) flödar i meridianerna. Detta system syns ju inte med blotta ögat och kan därför vara svårt att tänka sig in i. Men det är detta system en akupunktör jobbar med för att hjälpa kroppen att läka sig själv och fungera optimalt. 
Detta system påverkar dessutom alla de andra systemen i kroppen till att arbeta bättre.